Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Encyclopedia of Baldwin Wallace University History: Campus Locations - B

An Index of Historical Content and Their Sources

Bagley Hall

Citation: Updated B-W History, n.d.

Bagley Hall was formerly the training facility for the Cleveland Browns. Built in 1971, it is located next to the George Finnie Stadium, and directly behind the Art and Drama Center parking lot. The building was dedicated on Tuesday, September 5, 1972. At the time, the new facility was considered to be one of the best in the national Football League. The 72' by 114' facility included a player's lounge, locker room, exercise room, sauna, handball court, two conference rooms, and a 66' auditorium that can be divided for the team's offensive and defensive meetings. Offices and a press lounge were located on the second floor, providing Browns staff and news media ability to observe practice on the field behind the building. The George Finnie stadium also served as an additional training facility for artificial turf. In addition, the B-W athletic fields on Eastland road near the administration building have been redesigned and improved with the help of the Browns.

The Browns complex was built at a cost of $380,000 by Heine, Crider, and Williamson, and built by the R. S. Ursprung Co. of Berea.

The facility was leased from Baldwin-Wallace by the Browns, but have since outgrown it. When the building became available much debate occurred about its use and how it would best serve the student body. In a meeting with president Malicky and the Student Senate, possible uses were discussed. These uses included housing the Division of Education there, a math and computer science center, replacing the dining hall in Lang and converting it to a new eating hall for north campus, and using to athletic benefits of the facility to house the football team. In the end, the vacant building was determined to become as a residence hall. This idea was most acceptable and the building became Bagley Hall, an all male residence hall.

In the fall of 1994, Residence life decided that B-W need a "Wellness Hall" on campus that would be drug and alcohol and drug free. The idea was to provide a community for students who were dedicated to healthy living. In addition, the hall would become coed. The students of Bagley Hall responded to the idea with protest. Letters were written in The Exponent and petitions were signed and sent to administrators. They felt is was unfair that their hall was chosen for this project.

Baldwin Hall

 Citation: Updated B-W History, n.d.

Originally a factory, the sandstone structure was built by John Baldwin in 1851. It served to house students who wished to board themselves at Baldwin University, and contained the German Department that developed into German Wallace College. During this time Dr. Jacob Rothweiler headed this department. The building was turned over to German Wallace College and together with Wallace Hall, the two buildings served the college until 1872. The Hall the hall provided dormitory rooms, reading rooms, and a chapel room used for prayer. 

Base Reliefs (Strosacker Hall)

Citation: “Felix De Weldon,” Baldwin-Wallace Alumnus 42, no. 6 (1967): p. 1.

John F. Kennedy, the Simon Bolivar monument, the Red Cross monument and the National Guard monument which will soon be dedicated. Nearing completion is a statue of General John J. Pershing being dedicated in France on for this statue the 50th anniversary of Armistice Day. The cornerstone was placed in Paris on La Place des Etats Unis last June in honor of the arrival of the American Expeditionary Forces 50 years ago.

A series of bas reliefs depicting Man's civilization through the ages will be completed next spring by De Weldon for Baldwin-Wallace's college union, Strosacker Hall. Made possible by a benefactor of the College, the 20 reliefs are made of stone and will have bases of black Swedish granite. Panels portraying Western civilization will be placed along the west wing of the union foyer and those of Eastern civilization, along the east wing. Each section of 10 panels will stand nine feet high and 27 feet wide with an appropriate inscription carved beneath each relief.

Berea Children's Home

 Citation: Updated B-W History, n.d.

Founded as the Methodist Children's Home in 1864, the home was the first orphanage built by the Methodist denomination. by Dr. William Nast and Dr. William Abrems founded the home to provide a place for orphans of members of the German Methodist Church and for children whose fathers died in the Civil War or in the stone quarries of Berea. After a period of time needed to raise the appropriate funds, a license was received from the State of Ohio granting a charter to the German Methodist Orphanage Asylum. The first home was a small brick structure built in the early 1850's by James Wallace, a prominent quarry owner. It was later sold to The German Wallace College and is now the old section of Kohler Hall By 1866, the American Methodists celebrated their centennial and the growth of its first orphanage when it increased from four acres to twenty acres on what is now the comer of East Center Street and Eastland Road.

The first building of the present orphanage was dedicated in Thanksgiving Day of 1866. It was three stories and was 45 by 70 feet, large enough to accommodate fifty to sixty children. In 1874, a second story was added as well as a French style roof. This change provided more rooms for children, but in time it became too small to meet growing demands. The trustees decided to build a new structure in front of the old 5 structure. After two years of fund raising the cornerstone was laid in 1891. President of Baldwin University, Dr. J. E. Stubbs gave the main address and Dr. Jacob Rothwieler was present to laid the stone and speak at the ceremony in both German and English. The cornerstone stone contained a copy of the Bible, a list of names of the children, trustees, Baldwin University and German Wallace catalogues, documents and various newspapers from the period. It cost $22,000 and made room for fifty more children. The new structure was dedicated on June of 1892. The architect was A. Klotchbach, an apprentice architecture who had spent 11 years in the home.

In June of 1902, another building was stated to meet growing needs. It was in back of the first two buildings at the same height, costing $38,000. Dedicated on March 5, 1903, it contained a chapel on the first floor large enough to fit 400 people. The dining room and chapel were named in honor of Margaret Elias Nat, mother of Fanny Nast Gamble, who donated $10,000 to the project.

In 1924, the back section of the building was added forming a cross and the name was changed to German Methodist Orphanage Home and later to Methodist Children's Home. The fist cottage was built in 1928, after people realized that smaller groups would create a more homelike environment, unlike it had been with 120 to 160 children lived in one structure. Three more cottages were built in the 1930's. A fire in the 1950's inspired two more separate cottages so all the children could be moved out of the old home.

In February of 1960, President Bonds announced the purchase of the old home and about 17 ½ acres of land at about $400,000 to be used to expand the college. On the Home centennial year, in 1964, the building was dedicated and named the Harry C. Gahn Memorial administration Building. The building became the Administration Annex and housed Food Service, Purchasing, the Audio-Visual Center, the Experimental Learning Center, the Upward Bound program, and Custodial Services. In the late summer of 1974, the building was demolished to make room for the Jacob O. Kamm Business and Economics Building. 

Black Cultural Center

Citation: Black Cultural Center has special openhouse,” The Exponent, August 29, 1974(Suppl. 2).

The Black Cultural Center (B.C.C.), 325 Front Street, was established at B-W in the Spring of 1970 through a joint effort of the B-W administration and the newly founded Black Student Alliance (B.S.A.) organization. The reasons behind its creation vary widely, but the most important were and still are, to help promote black awareness on campus and to serve as a permanent facility where the activities of B.S.A. could radiate to include all facets of college life.

The "Black House", as it is often referred to, was decorated in an original combination of African and American styles by the students. The B.C.C. is divided into twelve rooms, each with its own character and name. For example, the purple room is a conference area and is furnished with a conference table, chairs, large black board and creates a business-like atmosphere, while the television room has bean bag chairs, a television set and red, black and green striped walls.

The B.C.C, although of special interest to its black student population, is a college owned facility and therefore, open to all B-W personnel and functions. These activities extend from the occasional classroom to a reception for past and present May Day Queens.

A special open house for new students will be held at the Black Cultural Center on Sunday, September 22 from 7:30 until 9 p.m. This affair will be hosted by the Black students and they will be available to answer questions about the creation and purpose of the "House". Refreshments will be served.

Boiler Room

 Citation: Updated B-W History, n.d.

The "Boiler Room" was a student center and snack bar built in the room previously housing the college's heating plant. A hot meal was served everyday, as well as sandwiches, salads, and ice cream products. In the fall of 1948, the Boiler Room was expanded into the front part of the basement of Marting Hall to accommodate about 40 people .. Pipes and valves added to the unique decor of the Boiler Room. "Bop" concerts were a popular attraction, as musicians played for a packed crowd several times a week. This was part of the campus Jazz Workshop. 

Bonds Administration Building

 Citation: Updated B-W History, n.d.

The Administration Building was dedicated on the 125th Annual Founders's Day, October 15, 1970. The new administrative center brought the College's administrative offices into one building and central location. (Adm. Offices had formerly been located in Dietsch Hall, the Alumni House, and Adm. Annex). The facility is named after B-W President Alfred B. Bonds, Jr. The structure was built on the comer of Eastland Rd. and Center St.

The building is a two story Georgian-colonial design, all electric, and air conditioned. It was designed by the Heine, Crider, and Williamson of Berea, and was built by the R. S. Ursprung Company at a cost of $1.6 million. In April of 1966, the 10th Anniversary of Dr. Bonds' Presidency, the Trustees announced the building would be named in his honor.

The Administrative offices include Admission, Financial Aid, the Registrar, Career Services, the Bursar, Telecommunications, Academic advising, Continuing Education, the mail room and Student Affairs. In addition, it contains the President's office, a board room, Dean of the College, Dean of Students, and other various offices. 

Burrell Memorial Observatory

Citation: “Burrell Observatory Is Star Attraction,” The Exponent, October 6, 1948, p. 3.

Center of night life at B-W is the Burrell Memorial Observatory far out on the north campus. Although it draws a large part of its fame from being the local Lovers' Lane, the observatory has a busy nighttime existence of its own, with students charting star maps, and gazing through the thirteen inch telescope under the watchful eye of Professor Paul Annear.

Built in 1940, the Burrell Observatory is a memorial to Burrell, for many years chief engineer at Warner and Swasey, the total cost of the building was $85,000, with $17,000 going for the telescope.

Citation: Updated B-W History, n.d.

Built in 1939 and 1940, the observatory houses a 13 ½ inch telescope for the study of astronomy. It also contains classrooms, a laboratory, and offices. The department of mathematics was originally located in the observatory as well. Other features include a meridian circle, sidereal and mean time clock, zenith telescope and chronometer, spectrometer and chronograph. Made of Berea sandstone, the observatory was to be the central figure in the rectangular area of north campus. The Bun-ell Observatory replaced the Smith Observatory, formerly located at the present site of Lang Hall. Baldwin-Wallace was in need of an observatory large enough to hold classes.

A library and a room to be used for lectures as well as a computing and recitation room for 55 students were located at one end of the building and the other end was equipped with a transit telescope instrument and a Zenith telescope. The basement included photograph and spectroscopical rooms, a work shop, and a heating plant. The roof of the lecture room is used for studying constellations through a dome which is twenty-six feet in diameter.

Dedicated at 11 :45 a.m. on Monday, June 10, 1940, the observatory was named in honor of Dr. Edward. P. Bun-ell, the chief engineer for the Warner & Swasey Co. of Cleveland, and the nations leading telescope builder before his death in 193 7. The $125,000 facility was made possible by a $75,000 gift of Mrs. Bun-ell in memory of her husband. Dr. Dayton C. Miller, President of the Board of Trustees accepted the gift on behalf of the college. President Louis C. Wright and Dr. O.L. Dustheimer, professor of mathematics and astronomy, spoke at the dedication.

The Burrell Memorial Observatory was to have special programs dealing with topics in Astronomy, mainly for B-W students. The observatory was also open to the public without charge one night a week throughout the school year , featuring lectures and opportunities to study the planets. Over the years, these programs shrunk from weekly to monthly, to several times a year as they are now.

The college modernized some of its equipment with the purchases several portable telescopes to be used outdoors. In addition, a devise was added to allow the view of the telescope to be transferred to a television screen.